Potrawy staropolskie ciągle w modzie

Każda sztuka kulinarna znamionuje się własnymi obyczajami, zwyczajami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz łatwa. Większości z nas łączy się tylko z pierogami (które są bardzo doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za krajowe, przede wszystkim z powodu podawania ich na terenach kraju. Ale nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone na ogół z Polską. Można dostać je w wyjątkowych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bezbłędnie smak szablonowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich atut. W ostateczności to jedynie pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych dań, reprezentatywnych dla różnych części Europy lub świata. Skupmy się jednakże jeszcze raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie produkty i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w rzeczy samej niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film