Zwykło się uważać, że jeżeli idealna kwa to bez jakiegokolwiek ale arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny oraz dominujący na świecie? Z jakiej przyczyny tak wybitnie skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?
kawa ziarnista arabica do ekspresu
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany również kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma absolutnie rozmaite potrzeby oraz może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego produkty, inaczej kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niezwykle podobne, to niemniej jednak się różnią.
Kawa kolumbijska
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest prosta oraz równa, a gałązki długie i cienkie.
Arabica w uprawie oraz wzroście najprawidłowiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest na ogół poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina rozkwita nieomalże przez cały rok oraz ubóstwia ciepło, dlatego z największym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych pomiędzy wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest nadzwyczaj odporny na warunki pogodowe, ubóstwia ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą totalnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiej przyczyny Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna oraz aromatyczna. Jednak co istotne dla jej handlowej wartości, niesłychanie łatwo ją integrować z aromatami, wobec tego w pewnych sytuacjach wzbogacona posmakiem czekoladowym lub korzennym. Zanim kupimy kawę typu arabica warto przeczytać dokładnie skład artykułu, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie bonusem.