Smaczna kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród licznych alternatyw, jakie oferuje kuchnia z Europy warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, kolorów i duża porcja zdrowia.
Typowe włoskie smaki
Typowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe dania włoskie
Pasty są podstawą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do tej potrawy. menu ze świeżymi produktami Owoce morza, dodatki mięsne i przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza to cienkie ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również risotto, gnocchi, ravioli oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film